Chiafrön – supermat

Trender kommer och går kring det mesta och bland mat och hälsokost råder inget undantag. Däremot finns det vissa livsmedel som kommer för att stanna, chiafrön verkar vara ett exempel på ett sådant. Idag pratar man om chiafrön som en del av gruppen ”supermat”, där bland andra blåbär, sojabönor och spenat ingår. Men vad är då denna supermat? Visserligen råder det delade meningar om vilka livsmedel som ska räknas in i denna kategori, men enkelt sett kan man säga att supermat är mat som har hälsofrämjande egenskaper och som innehåller fytonutrienter.

Fytonutrienter

Fytonutrienter är samlingsnamnet på tusentals ämnen som fungerar som växternas immunsystem och som skyddar dem mot bland annat strålning, föroreningar, svamp- och insektsangrepp. Genom att vi äter frukt och grönsaker med högt innehåll av fytonutrienter bildas antioxidanter, som i sin tur stärker vårt immunförsvar.

Chiafrön nu och då

I Sverige fick chiafröt sitt stora genombrott runt 2010, då man för första gången började tala om och marknadsföra supermaten. Chiafrön är dock långt ifrån en ny upptäckt utan användes som basföda bland aztekerna och mayaindianerna redan cirka 2600 f.Kr. Idag odlas chia runt Mexiko, Guatemala och sydöstra Asien.

Näringsämnen och egenskaper

Det fiberrika chiafröet har med sina 20 procent ett högt proteininnehåll och är därtill rikt på kolhydrater, Omega 3, magnesium, järn, zink, kalcium, vitaminer och antioxidanter. Nedan följer exempel på hur chiafröet påverkar oss;

  • Fröets gelébildande fiber ger positiva effekter för tarmfunktionen och matsmältningen.
    Proteinet hjälper till att bygga upp muskler och kolhydraterna ger oss energin att orka både fysiskt och psykiskt.
  • Fleromättade fettsyror som Omega 3 sägs ha en positiv immunförsvaret och chia innehåller åtta gånger mer Omega 3 än lax.
  • Magnesium håller bland annat blodtrycket i balans och har positiva effekter på muskelbyggning, nervfunktion och immunsystemet.
  • Järn bidrar till produktionen av röda blodkroppar, medan zink är viktigt för produktionen av hår, hud, naglar och påverkar även vår synförmåga.
  • Kalcium är viktigt för ett starkt skelett och chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk.
  • Chia innehåller sju gånger mer C-vitamin än apelsiner och en betydande mängd antioxidanter som stärker vårt immunförsvar.

Eftersom att Chiafröet är nästintill smaklöst kan man använda det i nästintill all matlagning, bakning eller i drycker. För den som vill prova på denna hälsosamma supermat finns det en mängd recept på nätet. Ät, njut och må gott!