Billigt – Men köp på rea kan bli dyrt

Billigt – Men köp på rea kan bli dyrt

Rea kan innebära riktigt låga priser. Butikerna vill få bort varor ur sortimentet och är beredda att sälja till betydligt lägre pris än ordinarie pris. Det kan alltså vara riktigt lönsamt att jaga reaprodukter. Men man får även se upp – det kan bli dyrt om man inte kontrollerar vad som gäller för rean.

En del butiker har exakt samma villkor för produkter som köps på rea som om det inte är rea. Man har öppet köp under lika lång tid, garanti m.m. Andra väljer däremot att sätta andra regler för reavaror. Ett exempel kan vara att ”reavaror har inte öppet köp”. Därmed gäller det att köpt är köpt.

Det finns ingen lag som säger att man måste få öppet köp. Detta är något som butikerna själva får bestämma över. Därmed har de även rätten att säga att öppet köp enbart ska gälla produkter som köps på ordinarie pris. Ska dyrare produkter köpas bör man alltså vara riktigt noga och kontrollera upp vad som ingår – och inte ingår – i priset.

Ska enbart ett klädesplagg eller en bok köpas är priset inte så högt. Skulle man köpa fel produkt är det inte någon farlig förlust. Är det däremot en cykelrea är priset högre och det kan bli en rejäl förlustaffär om cykelföretaget inte ger öppet köp på cykeln. Funderar du på att köpa en cykel på cykelrea bör du alltså först och främst fråga om öppet köp ingår och i så fall hur länge.

Vad ingår? Vad ingår inte?

När det kommer till produkter där det tillkommer service bör man även se på helheten. Även här kan cykelrea nämnas som ett exempel. De flesta som köper en cykel väljer att cykelföretaget ska montera cykeln. Många gånger ingår detta om man köper cykeln på ordinarie pris. Men ingår det på rean eller måste det då köpas separat?

Detsamma gäller försäkring, lås och tillbehör. Vad ingår om du köper till ordinariepris och vad ingår om du köper på cykelrea? En del butiker väljer att sänka priset på cykeln för att locka konsumenterna att köpa cykeln hos dem. Däremot har de högre priser på tillbehören. Tillbehör som kan vara väldigt nödvändiga så som stänkskärm, pakethållare, ringklocka m.m.

Du kan göra ditt livs inköp på rea – men även ditt livs sämsta köp. Var därför uppmärksam på vad du får för den summa du betalar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation